Veelgestelde vragen

  1. Hoe herken ik de kleur van de tekst van de banden aan de hand van de produktbeschrijving?
  2. Hoe werkt de automatische luchtdruk controle?
  3. Kan ik met verschillende soorten banden rijden?
  4. Kan ik ook andere bandenafmetingen gebruiken dan er op mijn kentekenbewijs staan?
  5. Kan ik ook banden met een hogere snelheidsindex gebruiken?
  6. Kan ik van u voor afwijkende type banden een vergunning?
  7. Wat betekent "in voorbereiding"?
  8. Wat betekent (LI) respectievelijk de belastingsindex bijvoorbeeld 85 of 86?
  9. Wat betekent de naam "Star Performer"?
  10. Wat betekent FR?
  11. Wat betekent het begrip uitloopmodel?
  12. Wat betekent M+S?
  13. Wat betekent ML?
  14. Wat betekent S-type
  15. Wat betekent TüV-GS?
  16. Wat is de E-norm?
  17. Wat ontvang ik als ik "Top Quality" bestel?
  18. Wat voor invloed heeft een bandenwissel op het ABS of de Traction Control?
  19. Wat zijn looprichtingvaste banden?
  20. Welke banden kan ik gebruiken?
  21. Welke betekenis hebben de hoofdletters bij de snelheidsindex bijvoorbeeld Q en T?
  22. Welke merken en afmetingen biedt u aan?
  1. Hoe herken ik de kleur van de tekst van de banden aan de hand van de produktbeschrijving?

   In onze internet shop vindt u na het ingeven van de bandenafmetingen veelvuldig informatie over de kleur van de tekst op de band. Afkortingen als bijvoorbeeld WLT of OWL (outline white letters) und BLK of BSW (black sidewall), geven nadere informatie over de uitvoering van de band.  2. Hoe werkt de automatische luchtdruk controle?

   De automatische luchtdrukcontrole werkt middels een speciaal ventiel met een ingebouwde sensor. Moet de sensor vervangen worden dan doet u er goed aan deze door een vakman te laten afstellen. Let u er op dat de automatische luchtdrukcontrole niet werkt bij een normaal ventiel.  3. Kan ik met verschillende soorten banden rijden?

   Het is toegestaan om met verschillende soorten banden te rijden zolang op een as dezelfde soort banden zijn gemonteerd. Een mix van verschillende bandprofielen is absoluut af te raden. Hierdoor kan onvoorspelbaar rijgedrag ontstaan. Ook moeten geen banden met verschillende profieldieptes aan één as worden gemonteerd.  4. Kan ik ook andere bandenafmetingen gebruiken dan er op mijn kentekenbewijs staan?

   Gebruikt u alleen de voorschreven bandenafmetingen die in uw kentekenbewijs staan. Hier vindt u ook meer informatie over de maximum snelheid en de maximale belasting van de banden.  5. Kan ik ook banden met een hogere snelheidsindex gebruiken?

   U kunt altijd banden met een hogere snelheidsindex gebruiken.  6. Kan ik van u voor afwijkende type banden een vergunning?

   Voldoen de bandenafmetingen of velgenformaat niet aan de afmetingen die in uw kentekenbewijs staan, is een verklaring van de bandenfabrikant over de technische gegevens van de band nodig. Zulke veranderingen als afwijkende banden of velgen moeten door een erkende specialist gedaan worden. Een extra officiele goedkeuring of wijziging in het kentekenbewijs is niet nodig, zolang de afwijkende banden binnen de geldende voorwaarden van de typegoedkeuring gemonteerd zijn.  7. Wat betekent "in voorbereiding"?

   "In voorbereiding"  betekent dat de produktie van een type band gepland is. Een mogelijke levertermijn kunnen wij u nog niet geven omdat de fabrikant nog niet met produceren is begonnen.  8. Wat betekent (LI) respectievelijk de belastingsindex bijvoorbeeld 85 of 86?

   De belastingsindex (LI) van een band geeft in kilogram aan hoe zwaar één enkele band maximaal belast mag worden. Mocht u andere banden nemen dan moet de belastingsindex gelijk zijn of hoger. Wettelijk is bepaald dat de belasting van een band x 2 de belastbaarheid van de as (cijfer 16 van uw kentekenbewijs) afdekt. Aan iedere waarde is in een vooraf vastgelegde tabel een maximale belasting (in kg) toegewezen. Bijvoorbeeld bij een LI van 85 - 515 kg en parameter 86 is dit 530 kg. Een overzichtstabel vindt u hier.  9. Wat betekent de naam "Star Performer"?

   Het merk Star Perfomer is ons huismerk. Op onze internetpagina www.starperformer.net vindt u uitgebreide informatie (in het Engels). We kunnen u momenteel nog geen informatie omtrent tests geven, aangezien onze private klanten de banden nog niet beoordeeld hebben en de ADAC , of gelijkwaardige instituties, enkel algemeen verkrijgbare merken (geen huismerken) toetsen.  Natuurlijk hebt u op "Star Performer", net als andere door ons gevoerde merken, garantie.  10. Wat betekent FR?

   FR betekent velgrib en is een rubberen bescherming aan de buitenste velgrand.  11. Wat betekent het begrip uitloopmodel?

   Het begrip "uitloopmodel" naast het formaat van de banden betekent dat de fabrikant de band niet meer in produktie zal nemen en dat er tot de voorraden echt op zijn, nog resterende voorraden te leveren zijn.  12. Wat betekent M+S?

   In Europa staat M+S (Mud and Snow) voor winterbanden. Deze banden zijn door hun profiel met duizenden kleine inkervingen en door de eigenschappen van hun materiaal, zeer geschikt voor winterse weersomstandigheden. Terwijl de plasticiteit van zomerbanden reeds bij een temperatuur van onder 7°C duidelijk afneemt, - en dus het contact met de rijweg slechter wordt - , beschikken winterbanden over een speciale rubbersamenstelling met een hoog percentage aan silica- en natuurrubber.
   Op natte en glatte straten hebben M+S banden een duidelijk betere wegligging en bij ieder manoeuvre zijn ze beter als de zomerbanden.  13. Wat betekent ML?

   ML betekent "met rand". Dit is een rubberen bescherming aan de buitenkant van de band die er voor zorgt dat de velg de stoeprand niet kan raken.    14. Wat betekent S-type

   Met het voorschrift EE-R 117 heeft de EU de grenswaarden voor rijgeluiden van banden vastgelegd.
   Een "S" in combinatie met een cijfercode op de wang van een band geeft aan dat het om een band
   met gereduceerd rijgeluid gaat. Banden voor personenauto's zonder S-kenning mogen na een trapsgewijze overgangstijd niet meer verkocht worden.
   Dat ziet er dan zo uit :
   - vanaf 1 oktober 2009 voor banden voor personenauto's (volgens ECE-R 30) met een breedte van maximaal 185 millimeter.
   - vanaf 1 oktober 2010 voor banden voor personenauto's (volgens ECE-R 30) met een breedte vanaf 195 millimeter tot maximaal 215 millimeter.
   - vanaf 1 oktober 2011 voor banden voor personenauto's (volgens ECE-R 30) met een breedte breder dan 215 millimeter.  15. Wat betekent TüV-GS?

   TÜV-GS staat voor „Geprüfte Sicherheit“, wat te vergelijk is met een goedkeuring van de consumentenbond. Het is goedgekeurd door een onafhankelijk instituut.  16. Wat is de E-norm?

   Sinds enige jaren moeten de verkochte banden in Europa aan een strenge Europese kwaliteitsnorm voldoen. De banden met een E op de zijkant voldoen aan deze norm.  17. Wat ontvang ik als ik "Top Quality" bestel?

   Bij "Top Quality" banden gaat het niet om een merk maar om kwaliteitsbanden in het goedkope segment. Als u deze optie kiest, krijgt u van ons kwaliteitsbanden van hetzelfde merk die op basis van de voorraden goedkoper aangeboden kunnen worden.  18. Wat voor invloed heeft een bandenwissel op het ABS of de Traction Control?

   Bij voertuigen met ABS of traction control moet bij een bandenwissel op het formaat en omvang worden gelet. Een te grote afwijking kan voor storingen in de systemen zorgen. U hebt hier dus een goedkeuring van de bandenfabrikant nodig. Deze vergunning  hoeft u eventueel voor te leggen bij instanties die testen doorvoeren.  19. Wat zijn looprichtingvaste banden?

   Moderne banden zijn steeds vaker looprichting gebonden. Dat wil zeggen dat het profiel zo gemaakt is dat ze in de aangegeven richting moeten rollen. Dit is van voordeel bij de rijeigenschappen (lawaai niveau of rijgedrag bij nat weer) alsmede het gedrag bij sneeuw en ijs.  20. Welke banden kan ik gebruiken?

   De voor uw voertuig toegestaande bandenafmetingen vindt u in uw kentekenbewijs. Tevens vindt u extra informatie over welke toegestaande banden u kunt gebruiken zoals winterbanden, extra brede banden en welke afmetingen licht metalen velgen dienen te hebben.  21. Welke betekenis hebben de hoofdletters bij de snelheidsindex bijvoorbeeld Q en T?

   Deze hoofdletters geven informatie over de toegestaande maximale snelheid van de band. Een hoofdletter staat voor een categorie. Een overzicht van de snelheidscategoriën vindt u hier. Bij winterbanden kunt u een lagere snelheidsindex kiezen. Voorwaarde is wel dat u zichtbaar in uw auto een sticker hebt waarop de hoogst toegelaten snelheid van de band staat. Aanbevolen wordt een band met de eerstvolgende lagere snelheidsindex te nemen.  22. Welke merken en afmetingen biedt u aan?

   Op onze internetpagina www.motorbandenmarkt.be bieden wij meer dan 10.000 verschillende banden types van meer dan 60 merken aan. Met behulp van onze overzichtelijke zoekmachine kunt u een maatgesneden aanbieding samenstellen. Meer informatie over banden zoeken en bestellen vindt u hier.  We gebruiken Cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, functies voor sociale media te bieden en verkeer te analyseren. Daarnaast voorzien we social media-, advertentie- en analysepartners van informatie over hoe u onze website gebruikt. Als u onze website blijft gebruiken, gaat u akkoord met onze cookies.