Veelgestelde vragen

  1. Bezeichnung für Motorradreifen nach EU-Regelung ECE R 75
  2. Waar vind ik gedetailleerde informatie over motorbanden?
  3. Was betekent M/C?
  4. Wat betekenen de bandenmarkeringen bij motorbanden?
  1. Bezeichnung für Motorradreifen nach EU-Regelung ECE R 75

   De EU heeft ook invloed op de bandenmarkeringen bij motorbanden. Er is een norm opgesteld die veranderingen in de bandenmaatmarkering als gevolg heeft. Hierdoor wordt van motorrijders een andere denkwijze verlangd. Van de handel niet want die kent de markeringen al tot snelheidsmarkering H van autobanden. De verandering in betekenis geldt vooral voor V-, VB-, VR- en ZR banden. Het wezenlijke verschil tussen de oude en de nieuwe betekenis is de invoering van de bedrijfsaanduiding (dit is een combinatie van een kentgetal voor het draagvermogen en een snelheidssymbool) en het nieuwe snelheidssombool W (= 270 km/u) bij ZR banden. Het snelheidssymbool V (tot dan betekende V meer dan 210 km/u) werd opnieuw gedefinieerd en staat nu voor V=240 km/u. Voldoet een band met het snelheidssymbool V aan de snelheid van 240 km/u dan vervalt het snelheidssymbool binnen de bandenmaat en wordt de bedrijfsaanduiding na de bandengrootte aangegeven (bijv. 69 V). Bij ZR banden met de snelheid 270 km/u blijft de bandenmarkering onveranderd en wordt het de bedrijfsaanduiding die de bandenmarkering aanvoert. (bijv. 69 W). Is de toegestane hoogste snelheid van een band van het type V/VB/VR hoger dan 240 km/u of bij een ZR band hoger dan 270 km/u blijft de bestaande markering onveranderd en de bedrijfsaanduiding wordt aan de markering toegevoegd. Hierbij wordt deze bedrijfsaanduiding tussen haakjes gezet om duidelijk aan te geven dat de hoogste snelheid hoger dan V = 240 km/u of W = 270 km/u is, bijv. (69 V) of (69 W).  2. Waar vind ik gedetailleerde informatie over motorbanden?

   Gedetailleerde informatie over motorbanden vindt u op onze website www.motorbandenmarkt.be afdeling "Motor Portal".  3. Was betekent M/C?

   Deze markering duidt erop dat het hier om een motorband gaat, die uitsluitend om een motorvelg monteerd mag worden. MC staat voor motorcycle. Deze markering is sinds 01-05-2003 verplicht voor alle motorbanden.  4. Wat betekenen de bandenmarkeringen bij motorbanden?

   De zijkant van een band is tevens het visitekaartje van de band. Cijfers- en lettercombinaties vertellen u niet alleen hoe de band heet, maar ook hoe snel met deze band gereden mag worden en hoe zwaar de band belast mag worden. Gedetailleerde informatie over deze bandenmarkeringen vindt u hier.  We gebruiken Cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, functies voor sociale media te bieden en verkeer te analyseren. Daarnaast voorzien we social media-, advertentie- en analysepartners van informatie over hoe u onze website gebruikt. Als u onze website blijft gebruiken, gaat u akkoord met onze cookies.